martes, 6 de marzo de 2012

LA MOTXILLA. Un dia a una aula d'Educació Infantil

UNA JORNADA A L'ESCOLETA

Una jornada al centre i aula:
A la meva aula tenim reflectit un horari que ens marca el que els infants fan al llarg de la jornada escolar

07.30-09.00h  Arribada dels infants
09.00-09.30h  Joc lliure
09.30-10.00h  Endreçar joguines i assemblea
10.00-10.15h  Esmorzar 
10.15-10.30h  Higiene (rentada de mans, dents, canvi bolquers)
10.30-11.00h  Activitat programada (Depèn del dia de la setmana)
11.00-12.00h  Pati
12.00-12.30h  Higiene (rentar mans, canvi bolquers) i relaxació
12.30-13.00h  Activitats diverses i sortida infants que no dinen
13.00-13.30h  Dinar
13.30-13.45h  Higiene (rentar mans, cara, canvi bolquers)
13.45-14.00h  Sortida
14.00-15.30h  Migdiada dels infants que es queden


Pel que fa a l'arribada dels infants, de 7,30 a 9 es fa a una aula general, donat que no tots arriben tan prompte. Per tant, durant aquesta estona realitzen joc lliure en grups heterogenis. Quan arriben les 9 cada infant se’n va a la seva aula.


En el cas de la meva classe (Les Tortugues) se’n van a la classe de "Les estrelles de mar", en la qual es troben companys de la seva mateixa edat (en aquesta franja d'edat l'escoleta té dues línies). Allí continuen el joc lliure esperant a la resta de companys que falten per arribar. 


Seguidament, a les 9,30 ens anem a la nostra aula per així realitzar l'assemblea. Abans, els infants ajuden a endreçar l'aula. Durant l'assemblea s'observa el temps que fa, el dia de la setmana en el qual es troben i els companys que han assistit a classe i els que no. 


A les 10 toca fer l'esmorzar. Aquest es realitza conjuntament amb els companys dels diferents nivells, encara que els nadons es queden a la seva aula. Sempre van al menjador partint de l'aula fent un trenet i cantant la cançó: "un tren petitó". L'esmorzar sol canviar depenent el dia, però normalment mengen o fruita, o pa amb tomàtiga o pa amb formatge. 


Normalment desprès de l'esmorçar, a no ser que tinguin una activitat programada molt seguida, es renten les dents i les mans i es canvien els bolquers als infants que encara el porten. Les activitats que realitzen varien depenent del dia de la setmana en el que es troben. Les diferents activitats són: psicomotricitat, maleta viatgera, sala de la llum, experimentació, grups heterogenis... 


D'11 a 12 és l'hora del pati, en aquest moment realitzen joc lliure. De vegades es fa al pati gran conjuntament amb els infants dels diferents nivells, però en altres ocasions quan aquest està remull, juguen a una petita terrassa que tenen a l'aula (la qual es comunica també amb el pati). 
Desprès de l'estona de joc s'han de rentar les mans. Ho fan de tres en tres, mentre la resta es queden asseguts esperant el seu torn. Als infants que se’n van i no dinen a l'escoleta se'ls canvia els bolquers per a què així se’n vagin ben netets a casa.


Cap a les 12.30-12.45 els pares venen a buscar als infants que no es queden a dinar. La resta, fa un trenet i tornen a anar al menjador cantant la mateixa cançó del trenet. Allí, es troben amb la resta de companys que queden a dinar. El dinar està composat d'un primer plat, d'un segon, de postra i aigua.  Desprès del dinar, tornen a rentar-se tant les mans com la boca i també es canvia els bolquers a la resta d'infants que encara el porten. 


És hora d'anar-se'n a casa. Els pares i avis venen a pels seus fills/nets. Hi ha alguns infants que es queden més temps. Aquests dormen i els seus pares venen a cercar-los a les 16.30. 




Altres reflexions


Què fan els infants en un dia típic? El que no els pot faltar MAI és el joc. Sempre tenen el seu temps de joc lliure el qual el fan servir per jugar a les cuinetes, llegir contes, jugar amb les motos... A més a més, també trobem sempre moments d'higiene: neteja de dents, de mans, de boca, canvi de bolquers... Hi ha baralles per les joguines, rialles, plors per no voler menjar, moments de conversa entre ells, demanen afecte per la nostra part, canten cançonetes...


Qui decideix com s'ha d'ensenyar i avaluar? En aquest moment la decisió de com ensenyar i avaluar la té completament la tutora de l'aula. El que m'agradaria reflexionar és envers el que s'ensenya a l'escoleta. Penso que a la meva aula al que dóna preferència la meva tutora és a l'aprenentatge de les rutines, del comportament dels infants, a afavorir l'experimentació amb les diferents textures i materials... L'avaluació la du a terme mitjançant l'observació, amb fotografies... i s'acaba plasmant mitjançant la realització d'un informe individual. 


Com estan organitzades les aules, les rutines, els espais, els horaris...? Pel que fa a aquesta pregunta hi ha ítems que ja he descrit anteriorment, així com són les rutines i els horaris. Envers les aules, dir que estan organitzades segons els grups d'alumnes que hi ha i la grandària és més o menys la mateixa a totes. Per tant, tenim quatre aules diferents: una pels nadons, una altra pels infants d'1/2 anys, i dues per infants de 2 a 3 anys. Dins cada una hi trobem un bany amb banyera inclosa, una terrassa tancada, taules i cadires, decoració elaborada per cada classe, saleta per canvi de bolquers i emmagatzemar material, roba.... Pel que fa als espais, trobem el rebedor, on és el lloc d'unió de totes les aules. Aquest està decorat envers la programació didàctica que s'està portant a terme. En aquest moment, tenim la interculturalitat així que podem trobar tot tipus d'elements de diferents cultures (roba, llibres, figures...) . A més a més, també hi ha un menjador (on dinen i esmorzen tots els grups), una cuina (on hi ha una cuinera i una ajudant), un taller d'experimentació que també serveix de magatzem de material i finalment, una sala de la llum. Per suposat l'escoleta també compta amb un pati a l'aire lliure, el qual es comunica amb totes les aules del centre. Qui les organitza? Les aules, es van organitzant a mesura que va passant el curs, afegint les activitats que van fent o afegint coses dels seus centres d'interessos. 


Qui decideix per on començar i per on acabar? No hi ha ningú que digui: aquí acaba l'activitat o per aquí has de començar. Quan es realitza una activitat, per exemple les d'experimentació, el que es fa és dir que ja poden començar però, són els propis infants els que decideixen què és el que volen fer i per on volen començar. A mida que passa el temps, un a un va dient que ja ha acabat el seu temps d'experimentació fins que el darrer decideix que ja en té a prou. De vegades es recorda a l'infant que ja porta molta estona (si es veu que no acaba) però mai he vist que es forci a cap infant a deixar de fer l'activitat corresponent. 


Quan sorgeix un problema o un entrebanc dins la jornada, com es soluciona? Pel que fa a les activitats programades, si hi ha cap entrebanc s'intenta modificar el que s'anava a fer. Per això penso que hem de tenir recursos i tenir pensades algunes activitats complementàries per realitzar si alguna ens falla. 


Quines estructures pràctiques o comportaments meus o de l'escola els ajuden? Penso que el més important és deixar a l'infant que experimenti per ell tot sol. De fet, un dels primers dies a l'escoleta, mentre realitzàvem una activitat d'experimentació, la directora de l'escoleta em va dir: "Molt bé Núria, m'agrada el teu comportament, deixes als infants que experimentin sense intervenir! Ets la primera al·lota de pràctiques que té aquesta actitud".


Com interactuen els infants? Col·laboren i treballen junts? Com s'ajuden a aprendre? Els infants de la meva aula tenen una relació bastant estreta entre ells. Això és degut que la gran majoria han compartit anys d'escolarització en aquesta escoleta. Per això, penso que la seva interacció és constant en qualsevol moment de la jornada. Quan els infants necessiten ajuda sempre hi ha algun company al voltant oferint-se. 


Com interactuen amb el mestre/a? La interacció amb la mestra per part dels infants és molt bona donat que sempre l'han tingut a ella de tutora durant els anys d'escolarització. Per aquest motiu, podem trobar mirades de complicitat, demandes d'afecte, moments d'enuig... 


Com s'interactua amb les famílies? Dir que abans a l'escoleta hi havia una millor interacció amb els pares donat que es realitzaven tallers familiars, cafès tertúlia... però amb els retalls han hagut d'eliminar totes les activitats extraescolars amb els pares. Pel que fa a la interacció amb les famílies es duu a terme quan porten als infants o quan els venen a recollir. Així mateix també tenen disponible una hora de tutoria a la setmana per si necessiten conversar envers algun tema que els angoixi. 


L'escola té previst un pla d'acollida als infants? Com és aquest pla? Existeix un pla d'acollida pels mestres? L'escola té un horari d'acollida de 7.30 a 9 del mati. Com he dit abans els infants s'ajunten en una aula en un gran grup heterogeni. En aquesta estona, realitzen joc lliure. Pel que fa a l'acollida dels mestres, van arribant a diferents horaris (7,30-8-8,30) Cadascú té la seva tasca establerta al arribar. 











No hay comentarios:

Publicar un comentario